Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Η προπαγάνδα των όπλων…





Οι περισσότεροι στην Ελλάδα αλλά και ένα σημαντικό μέρος του υπόλοιπου κόσμου θεωρούν την αμερικάνικη κοινωνία υπανάπτυκτη και βάρβαρη, επειδή στις περισσότερες πολιτείες επιτρέπεται με βάση το νόμο η οπλοκατοχή.

Για να αποδειχτούν μάλιστα τα θλιβερά αποτελέσματα της οπλοκατοχής, περιστατικά ένοπλης εγκληματικής δραστηριότητας προβάλλονται ιδιαίτερα.

Αν ίσχυαν όσα διαβάζουμε και ακούμε ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε ξεκληριστεί.


Μια ματιά όμως στα στοιχεία συσχετισμού νόμιμης οπλοκατοχής και αριθμού θυμάτων εγκληματικής δραστηριότητας δεν επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό. 

Στην Ελλάδα επιπλέον έχουμε τη εντύπωση πως η μόνη χώρα στο κόσμο που επιτρέπεται η οπλοκατοχή είναι οι ΗΠΑ. Δεν είναι έτσι και στο Καναδά επιτρέπεται και την Ελβετία και σ’ άλλες χώρες… Η επικέντρωση της κριτικής στις ΗΠΑ μάλλον έχει πολιτικά κίνητρα… 

Μια ματιά στο χάρτη με τον αριθμό όπλων ανά κάτοικο αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος πως σε δυτικές δημοκρατίες είναι αυξημένο το ποσοστό οπλοκατοχής…

Το βασικό επιχείρημα των αντιπάλων της οπλοκατοχής είναι πως μια πολιτισμένη κοινωνία είναι σε θέση να προσφέρει στους πολίτες της  την απαιτούμενη ασφάλεια ώστε να μη χρειάζεται να οπλοφορούν για να είναι ασφαλείς.

Η βασική αρχή της αντίθεσης απέναντι στην οπλοκατοχή έγκειται πως οι πολιτισμένοι άνθρωποι πρέπει να λύνουν τις διαφορές με πολιτισμένους τρόπους.
Το ερώτημα είναι μια ισχυρή κρατική ασφάλεια για την αποτροπή του εγκλήματος και εμπέδωση της την ασφάλεια των πολιτών, θα το  επιτυγχάνει αυτό χωρίς να περιορίζει τις ελευθερίες των πολιτών;
 Μήπως το σύνηθες είναι έχει μέτρια αποτελέσματα στο πρώτο και καλύτερα στο δεύτερο;

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν καθημερινά πως η νομιμοποίηση της οπλοκατοχής αυξάνει την εγκληματικότητα καθώς και τα θύματα δολοφονικών ενεργειών.

Το πιθανότερο είναι πως κάποιος δεν αποφασίζει να ακολουθήσει το δρόμο των ένοπλων ληστειών γιατί είναι νόμιμη η οπλοκατοχή και μπορεί να προμηθευτεί οπλισμό εύκολα.
 Όποιος αποφασίσει να ακολουθήσει εγκληματικές δραστηριότητες θα πρέπει να εξοπλιστεί κατάλληλα. Θα είναι ηλίθιος αν τα όπλα που θα χρησιμοποιήσει σε εγκληματικές δραστηριότητες τα προμηθευτεί νόμιμα δίνοντας τα στοιχεία του.

Όποιος αποφασίσει να προβεί σε εγκληματικές δραστηριότητες το πιθανότερο είναι να αποφασίσει να προμηθευτεί οπλισμό στη μαύρη αγορά.
Κάποιος που σχεδιάζει να εισβάλει σε ένα σπίτι για να ληστέψει τους ενοίκους το πρώτο που θα κάνει είναι να προμηθευτεί τον ανάλογο οπλισμό. 

Αν γνωρίζει πως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο ιδιοκτήτης να κατέχει νόμιμο όπλο, αυτό είναι παράγοντας που τον προτρέπει ή την αποτρέπει να πραγματοποιήσει τη εγκληματική πράξη;
Πόσο δίκαιο και αποτελεσματικό είναι μια κοινωνία να επιδιώκει τα θύματα να είναι πάντα άοπλα την στιγμή που γνωρίζει πως οι θύτες είναι πάντα οπλισμένοι;

Η νόμιμη οπλοκατοχή από τους πολίτες πρέπει να φοβίζει ένα δικτατορικό καθεστώς περισσότερο ή μια δημοκρατία;

Η νόμιμη οπλοκατοχή πρέπει να φοβίζει περισσότερο τα θύματα εγκληματικών δραστηριοτήτων ή τους εγκληματίες;

Αν κάποιος έχει νόμιμα ένα όπλο σπίτι αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να προβεί σε εγκληματικές δραστηριότητες;

Αν κάποιος έχει νόμιμα ένα όπλο στο σπίτι κινδυνεύει περισσότερο από ένα ατύχημα με το όπλο από κάποιον που δεν έχει; Σαφώς ναι και αυτός είναι ένα δυνατό επιχείρημα…

Από ένα ατύχημα κινδυνεύει περισσότερο όμως και κάποιο που οδηγεί ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσικλέτα. Είναι λόγος αυτός να απαγορεύσουμε την νόμιμη κατοχή τους;

Το θέμα είναι περίπλοκο. Η αυξημένη εγκληματικότητα οφείλεται μάλλον περισσότερο σε πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση μιας χώρας παρά την νομιμότητα ή την παρανομία της οπλοκατοχής.

Δεν υποστηρίζω την νομιμοποίηση της οπλοκατοχής, αλλά οι αντιφάσεις που περικλείει η υποστήριξη της απαγόρευσης σε σχέση με τα στοιχεία για τις συνέπειές της αποτελούν καλό υλικό για σκέψη σε σχέση με την ανθρώπινη κατάσταση, τα στερεότυπα στη σκέψη και πιθανόν την φαιά προπαγάνδα… 

Μερικά χαρακτηριστικά δημοσιεύματα για την οπλοκατοχή από αυτά που βρίθουν στο τύπο…


1)Οπλοκατοχή και εγκληματικότητα μαστίζουν τη Νότιο Αφρική
tvxs.gr
 
2)Τα επικίνδυνα μονοπάτια της οπλοκατοχής

Η λέξη - κλειδί των τελευταίων, όχι ημερών, αλλά μηνών, για να μην πούμε χρόνων, είναι ο φόβος. Φόβος και ανασφάλεια για το αύριο και το σήμερα. Η οικονομική κρίση και τα Μνημόνια, που κάθε ημέρα αφαιρούν δικαιώματα, δουλειές και διαλύουν ζωές, βοηθούν τον φόβο να φωλιάζει στις ψυχές. Οι ίδιες δε αιτίες τού δίνουν και χώρο να αναπτυχθεί, η φύση άλλωστε απεχθάνεται το κενό. Και το κενό που δημιουργούν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές γεμίζει με φτώχεια και ακολουθεί η εγκληματικότητα. Την ίδια ώρα, οι πολιτικές αυτές αποδιοργανώνουν το κράτος, που θα έπρεπε να επέμβει, με αποτέλεσμα η "ασφάλεια" να ανεβαίνει στις πρώτες θέσεις της πολιτικής ατζέντας και αντιπαράθεσης και μάλιστα με όρους που προωθούν ακόμα περισσότερο τον φόβο και προτείνουν "λύσεις" που πολλές φορές δεν απέχουν από προτροπή στην αυτοδικία.





Το μακελειό στο σχολείο των ΗΠΑ έφερε ξανά στην επιφάνεια ακραίες παθογένειες της αμερικανικής κοινωνίας. Η επίκληση της συνταγματικής κατοχύρωσης της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ αποτελεί πλέον μια γκροτέσκα στρέβλωση, όχι μόνο των ιστορικών συνθηκών που οδήγησαν σε αυτή την κατοχύρωση αλλά και της πιο θεμελιώδους κοινής λογικής. Η σημερινή αμερικανική εκδοχή της σχεδόν ελεύθερης και γενικευμένης οπλοκατοχής (90 όπλα ανά 100 κατοίκους) οδηγεί σε δραματική κλιμάκωση της ένοπλης βίας με την παραμικρή αφορμή (30.000 νεκροί ετησίως).
Κωστής Παπαϊωννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου