Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Το σωστό και το καλό δεν είναι θέματα πλειοψηφίας..



«Το μεγαλύτερο καλό για την πλειοψηφία» είναι το πιο φαύλο σύνθημα που πλασάρεται στη  ανθρωπότητα. Αυτό το σύνθημα δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ειδική σημασία. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το ερμηνεύσει κάποιος καλοπροαίρετα, αλλά πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει τις χειρότερες ενέργειες.
Ποιος είναι ο ορισμός του καλού σε αυτό το σύνθημα; Κανένας άλλος, εκτός απ’ ότι είναι καλό για την πλειοψηφία. Ποιος, αποφασίζει τι είναι καλό για την πλειοψηφία; Γιατί η πλειοψηφία;


Αν το θεωρείτε αυτό ηθικό  θα πρέπει να εγκρίνετε και τα ακόλουθα παραδείγματα που αυτό είχε εφαρμογή: Το 51% της ανθρωπότητας μπορεί να υποδουλώσει το υπόλοιπο 49%. Οι 9 πεινασμένοι κανίβαλοι τρώνε το 10ο. Ένας όχλος λιντσάρει δολοφονώντας έναν άνθρωπο τον οποίο θεωρεί επικίνδυνο για την κοινότητα.
Υπήρχαν 70 εκατομμύρια Γερμανοί στη Γερμανία και 600 χιλ. εβραίοι. Η πλειοψηφία των Γερμανών υποστήριξε τη ναζιστική κυβέρνηση, η οποία τους είπε πως για το μεγαλύτερο καλό τους, θα εξυπηρετούσε να εξοντώσουν τη μειοψηφία των εβραίων και να αρπάξουν την περιουσία τους. Αυτή η φρίκη επετεύχθη από την αποδοχή της θεωρίας ενός φαύλου συνθήματος.
Όμως, θα μπορούσαμε να πούμε πως η πλειοψηφία σε όλα τα παραδείγματα δεν πέτυχε κανένα πραγματικά καλό για τον εαυτό της. Επειδή το καλό δεν καθορίζεται μετρώντας αριθμούς και δεν επιτυγχάνεται με τη θυσία κανενός σε κανέναν.
- Ayn Rand

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου