Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Καπιταλισμός εναντίον καπιταλισμού...


Για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των σοβιετικού στυλ κατευθυνόμενων οικονομιών και των καπιταλιστικών παρά λαγών τους,  φανταστείτε πως έχετε να κάνετε με ένα αγώνα ποδοσφαίρου.

Οι κεντρικά  κατευθυνόμενες οικονομίες μοιάζουν με ένα ματς όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να προκαθορίσει το σκορ, εξασφαλίζοντας πως όλες οι πλευρές, οι διαιτητές οι παίκτες και θεατές θα παίξουν επιμελώς τον προκαθορισμένο ρόλο τους. Μοιάζει περισσότερο με παρέλαση παρά με αγώνα.


Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη...



«Η παράδοση όλων των νεκρών γενεών βαραίνει σα βραχνάς στο μυαλό των ζωντανών. Και όταν ακόμα οι ζωντανοί φαίνονται σαν ν΄ ασχολούνται ν΄ ανατρέψουν τους εαυτούς τους και τα πράγματα και να δημιουργήσουν κάτι που δεν έχει προϋπάρξει, σ΄ αυτές ακριβώς τις εποχές της επαναστατικής κρίσης επικαλούνται φοβισμένοι τα πνεύματα του παρελθόντος στην υπηρεσία τους...


Μπάρακ Ομπάμα εναντίον Αρχιμήδη...




 Ένα τεστ της ακτίνας φωτός του Αρχιμήδη έγινε το 1973 από τον Έλληνα επιστήμονα Ιωάννη Σάκκα. Το πείραμα έλαβε χώρα στη ναυτική βάση του Σκαραμαγκά έξω από την Αθήνα.
Για αυτή τη περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν 70 καθρέπτες, ο καθένας με χάλκινη επίστρωση και μέγεθος περίπου στα 1,5 επί 1 μέτρο. Οι καθρέπτες στράφηκαν σε ένα ομοίωμα από κόντρα πλακέ ενός Ρωμαϊκού πολεμικού πλοίου το οποίο βρισκόταν σε απόσταση κοντά στα 50 μέτρα.