Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Καπιταλισμός εναντίον καπιταλισμού...


Για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των σοβιετικού στυλ κατευθυνόμενων οικονομιών και των καπιταλιστικών παρά λαγών τους,  φανταστείτε πως έχετε να κάνετε με ένα αγώνα ποδοσφαίρου.

Οι κεντρικά  κατευθυνόμενες οικονομίες μοιάζουν με ένα ματς όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να προκαθορίσει το σκορ, εξασφαλίζοντας πως όλες οι πλευρές, οι διαιτητές οι παίκτες και θεατές θα παίξουν επιμελώς τον προκαθορισμένο ρόλο τους. Μοιάζει περισσότερο με παρέλαση παρά με αγώνα.




Ο μετασοβιετικός ρωσικού στυλ καπιταλισμός μοιάζει με ένα αιματηρό ματς με λίγους κανόνες και τους διαιτητές να αντιπροσωπεύουν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των θεατών  οι οποίοι κερδίζουν από το αποτέλεσμα. Ο ισχυρότερος κερδίζει και όλοι οι άλλοι χάνουν.

Ο καπιταλισμός της ελεύθερης αγοράς είναι ένα παιγνίδι όπου οι διαιτητές εξασφαλίζουν την αναγνώριση αμοιβαία αποδεκτών κανόνων και οι παίκτες εξασφαλίζουν αυθεντικό ανταγωνισμό.  Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει πως οι κανόνες είναι γραμμένοι με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Αυτό είναι ένα ιδανικό μοντέλο που επιδιώκουν κυρίως πόλοι από αυτούς που χαράσσουν πολιτική στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο κρατικός καπιταλισμός είναι ένα μοντέλο όπου η κυβέρνηση ελέγχει πολλούς διαιτητές και αρκετούς παίκτες  με στόχο την βελτίωση του επιδιωκόμενου  αποτελέσματος. Οι θεατές κερδίζουν από ορισμένα οριακά επίπεδα ανταγωνισμού, αλλά το κράτος κάνει ότι πρέπει έτσι ώστε να εξασφαλίσουν βασικοί παίκτες πως θα έχουν ότι χρειάζονται για να εξασφαλίσουν την  πλειοψηφία των πόντων του σκορ για τον εαυτό τους.

Ian Bremmer The End of the Free Market: Who Wins the War Between States and Corporations

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου